Friday, September 14, 2007

insan terpinggir~

semalam i was so tired that i don't even eat what i cooked..
serious..perkara mcm tuh amatlah jarang berlaku dalam hidup ku..
so maknanya mmg betul2 penat la..x pun sbb nak diet..
aku diet???perkara mcm tuh pun amatlah jarang berlaku dalam hidupku..haha..

pastuh aku tido terbongkang sampai tengah hari...
aku x bole puasa..harap maklum..esok baru bole..
tp bangun pun still aku x makan..
mcm puasa la pulak kan..
tapi rokok of coz la kene hisap kan...
hanginn je ayol n PG tgk aku berasap2..hahah.kejiiii..

jonet text cakap nak berbuka kat umah aku..
tapi last minute canceled sbb tetibe die kene on call..
bz betul la jadi doktor..
today sepatutnya die tido umah aku..hopefully x cancel la kan..

again i had to cook for berbuka..
i cooked sambal tumis sotong n sayur campur..
while mama cooked some kurma daging..
n some additional food from pasar juadah....
mama n papa pergi around 6pm..
mama cakap it was so packed..n most of the food semua dah habis..
bole x..gile ke hape org2 puasa nih...
btw,mama beli sambal tempoyak...
sangat la aku sukeeerrr...tp sangat la spoil...MANIS!!!!!
aku x paham asal la makanan nak letak gule...
minuman dah manis sudah la kan...

apa2 aku sangat x suke la x bole puasa...
sbb rasa sangat terpinggir...
sbb dah la aku x makan seharian..aku penat2 masak..
aku sangat2 lapar..
tapi bile time berbuke kene bg can kat org yg puasa...
konon ala2 cite 3 abdul..,"rumah ini ada undang2..orang yg tidak berpuasa tidak bole makan..cuma bole ambik bau sahaja"
hahahahha..xde laaa..sbb umah aku nih dining table utk 8 orang..
tp lauk terhidang area 5 kerusi je..
lagi 3 tuh selalu port letak air2..n periuk nasi...sangat la susah nak capai lauk...
so xkan lak aku nak berebut tempat ngan org puasa kan..
dah la en ben di jemput berbuka sama...
maktok pun ade...sangat la sarat meja tuh...
aku relax je isap2 rokok semuaaaaa...
pastuh aku dengar slurppp...slurpppp..berdecap2 dorang makan...
aku bengang..lalu aku pergi ke meja..lalu menolak maktok sampai jatuh utk aku makan..
xde la..memain je la kan...xkan la keji aku nak tolak die pulak kan...

**selingan**
aku x pernah tolak maktok la kan..
tapi kan ade satu hari tuh..aku tgh masak2 kat dapur..
maktok nih jenis busy body..suke noh nak amik tau..
sbb dulu selalu die masak..
so if ade org lain masak..suke nak sibuk..sbb die ingat kt org x pandai masak..
aku tgh gurau ngan noy..noy tgh goreng apa tah..pegang la senduk panas tuh..
aku kacau2..so noy cakap, " haaa..haaa..aku bg senduk panas nih nak"
so aku elak la..aku kebelakang..aku x tau yg maktok rupenye belakang aku..tgh dok jenguk2
tetibe aku rasa tumit aku terpijak jari2 kaki maktok...tapi cepat2 aku angkat..so ala2 x pijak betul2 la kan..
tetibe maktok jerit ngan pitch yg paling tinggi, "poooowwww...!!!!!"
aku just cakap, 'haaaaa...sibuk lagi..kan dah kene..."

terus hari2 seterusnya jari kaki maktok biru...heheheh
tuh xpe..bile biru dah hilang..
aku tgk jari die jadi 'V'
jari tunjuk n jari hantu dah xmo lagi hidup bersama...
kite org gelar jari kaki die "vato locos" sape yg pernah tgk cite blood in blood out paham laaa..
sian je aku tgk....mungkin sbb die dah umur 80++ kot..sbb tuh terpijak sikit sampai jadi macam tuh...*alaaaa..aku aku berat ya rabbi...nasib je x hancur kaki die..haha"
sekarang everytime die nampak aku nak lalu je..n ruang itu sempit..die akan cepat, "nanti..nanti...bg maktok pergi dulu..nanti kau terpijak lagi"..
hahahahhahahahaha..
n everytime die pakai selipar..mesti akan ter-placing jari antara jari tunjuk n jari hantu tuh..bukan jari tunjuk n jari ibu...la la la~
**selingan tamat**

ok sambung balik cite...
aku amik la lauk2..n makan sorang2 kat coffee table..
benciii..morale of the story..sile la jangan x berpuasa if dtg umah aku..

then golek2...pukul 9ish baru ben balik..
ngantuk katenye..citt..aku tau die nak main counter strike...
apa la kan..janji die bahagia...

ice datang around 10ish utk settle pasal ribbon tuh...
then ice duduk2 layan sembang ngan mama n papa until 12ish...
lama pulak..pelik pun ade..padahal ice nih jenis segan2..poyo..
xkan punya..siapa kalau dah kenal ngan family aku mesti nak terlekat lama sikit..heheh..
itu pun aku n mama suruh die balik..
sbb papa kalau dah start cakap...pengsan kalau nak melayan...

pastuh aku layan2 sembang ngan noy lak..
pastuh layan online...
pastuh kene masak utk sahur lagi..
ikut hati malas..bg je la makan lauk berbuka kan..
keji la pulak..
so aku tambah la daging masak kunyit n telur dadar...
simple2 je...
so here i am...penattttt...
but still ade 2 - 3 org yg sangat la payah nak kejuttt!!!
tensioooonnneeeee~

♥bye-bye...muaxx♥

15 comments:

Yours Truly ... XOXO said...

hahaahha i pon tak bleh pose...busan je start start da cuti...issskkkk.... tapi klu pose pun buke sensorang dgn qis...so same jek..tade bezenye...hehehe

hOtMaMa said...

sedih lah insan terpinggir katanye..!LOL ala..bukan sengaja pun ko tak nak puasa kan.. so atas sebab2 yg tak bleh nak dielakkan, so apa la salahnya berbuka sama2... tp dasat tul la undang2 kat rumah ko tu peej..penuh berdisplin katanya..

Ang3L aL0n3 said...

wah..daging masak kunyit..
saye mau..saye mau..
weh..anta kt aku bleh...

kurekuredalamperahu said...

kalau akak datang umah peej, biarpon tak pose masa tu, akak ngaku pose gak..(sangat keji sebab nak seat kat dining table..hahahah)

pandai tul masak anak dara nih. bagus2.. :)

13may said...

wahhh...pandai masak rupanya :)

Ceera said...

alalala... sian ko penat kan, tapi masak memang penat ooo... sebab tu aku tak suka masak.
Eh, undang2 tu ko cipta sendiri kan??? ko sengaja meminggirkan diri ko kan??? Kalau aku, aku pedulik hapa.. makan tetap makan, tak puasa pun dah ala2 puasa jugaks, huhu...

Sweettooth said...

hahaha...seronok baca entry ko ni nok...kene pulak baca sambil molot mengunyah donut berinit custard hiheee...mak pon choti cam ko gak nokkk. tp kesian gak kat maktok ko kanz?!

Nezjoe said...

samat berpuasa la nanti ek!
undang2 3 abdul tu
tak tahan!

hehehe
citer blood in blood out itu saya tahu! sungguuh best cerita itu!

oralle essey!
muhahaha

Peej said...

xoxo,
esok i dah bole..akan ku duduk betul2 depan makanan...xpe la..atleast ada qis teman..

hotmama,
bukan la undang2..cuma..hormat katenye..tapi rasa terpinggir laaa..

angel alone,
keje kau asyik la suruh aku menghantar..

kurekure,
huish..mmg keji..bohong sunat...bulan puasa setan kene ikat..so siapa la yg kyaitooonn tuh kan..haha..

13may,
xde la pandai sangat..tapi bole la sikit2..heheh

ceera,
bukan la aku tetapkan sendiri..tp dah mmg mcm tuh..bole gaduh wooo sebab berebut tempat duduk..
so malas la kan nak gaduh2..so pinggirkan la diri..ala2 sekadar dipinggiran..la la la~

sweettooth,
cea...saje je tau nak cite die makan donut best..terliur i noks..
kan sian maktok aku..xpe la..janji masih bole jalan..kire ok la tuh..

nezjoe,
selamat berpuasa to u too..
best kan cite tuh..
sangat best..
viva los vatos locos..

alongariff said...

ngaaaa~
ramai cuti rupeeenyeee.. =P

peej, ko g pasa ramadhan yg kat setiawangsa tu eyhhh..
along g situ semalam around 5, penuhhh tp meriah aa..
beshh..~

Peej said...

alongariff,
x pergi la..mam n papa yg pergi..i hate crowded places laa..
if ever pergi pun i suke pergi around 4..org x ramai..makanan pun banyak lagi..la la la~

nanana-ne said...

haha, kesian maktok u. bentuk v. hehe, my friend punye jari kaki takyah pijak pun die mmg semulajadi bentuk v. kelakar la plak bile teringat. :D

well, pandainye masak. beruntung encik ben.

green apple said...

ko masak untuk sahur beb?
alahai, kenapala ko terlebih rajin sangat? buleh tak menjadik malas seperti aku?

DiaHarris said...

baru start poser??iisskk..iissskk.. *geleng kepala*

tp mesti seronok kan berbuka reramai.. i ni lagi macam anak terbuang jer tau... sob sob sob...

u ni mmg rajin giler ek! bestnya if u jadi my sister... goyang kaki jer i ok!!

Peej said...

nanana-ne,
heheh..kawan u bole geng ngan maktok..xde la pandai masak sangat..biasa2 je laaa..

green apple,
aku mmg malas..cume dah insap sikt jeee..

diaharris,
sian kan u..ala2 berpuasa diperantauan..i x pernah lagi la bukak pusa sorang2..kecuali dalam kete..sbb jalan jamm..bukak puasa ngan rokok je..haha..